ofibowen

A Bowen technika

„Gyakran a kéz oldja meg a talányt, mellyel az értelem hiába küzdött.” - C. G. Jung

A Bowen technika lényege a szervezet által adott integrált válasz. A kezelés a test meghatározott pontjain történő, precízen elvégzett izom és kötőszöveti fogások specifikus sorozatából áll, amelyek képesek a testi problémák és sérülések széles skálájának pozitív befolyásolására. A kezelt személy a kezelés ideje alatt passzívan, a lehető legkényelmesebb, neutrális helyzetben a hasán és/vagy a hátán fekszik vagy ül.

a szervezet minden rendszerére hatással van

A Bowen Technika jól ismert a kötőszövetekre kifejtett kiváló hatásáról. A faszciákban keletkezett letapadásokat, keményedéseket igen hatásosan oldja, ezzel helyreállítva a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképességét, átjárhatóságát. Ez az anyagcsere-folyamatok, nyirokkeringés optimalizálódásához vezet, melynek keretében a funkcionalitást zavaró káros anyagok illetve méreganyagok kiválasztódnak és kiürülnek a szervezetből. Ezek a folyamatok egy relatív gyors időintervallumban játszódnak le. 
Nemcsak az organikus rendszereket és a muszkuloszkeletális struktúrákat kezeli, a szervezet minden rendszerére hatással van.

Rendkívüli tulajdonságokkal bír az emberi egészség szempontjából, erősíti az embert, fizikálisan, emocionálisan, lelkileg és szellemileg egyaránt.

A Bowen technika eredete

tom_bowen_at_workThomas Ambrose Bowen 1916-tól 1982-ig élt Ausztráliában, Viktória államban. Kivételes képességekkel rendelkező, az ember  szemléletét és a test  kezelését illetően mély belső bölcsességgel megáldott, minimalista terapeuta volt. Tudását autodidaktaként szerezte és fejlesztette, létrehozva egy egyedülálló és független kezelési rendszert, amit ma Bowen Technikaként emleget az egész világ.

Mindössze egy évig tanult orvoslást közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. A háború után ipari kémikusként dolgozott a Geelongi Cementgyárban. Ezalatt az idő alatt vált nyilvánvalóvá az a képessége, hogy néhány egyszerű mozdulattal, könnyű manipulációval segíteni tudott munkatársai és a környezetében lévők fizikai problémáin. Ennek a híre szájról szájra járt, és egy idő után, megszokottá vált számára hajnalig dolgozni. Emiatt nemsokára feladta cementgyári munkáját és teljes idejében manuál terapeutaként kezdett el működni. Szerencsére az sem csökkentette érdeklődését, hogy nem voltak formális tanulmányai vagy végzettsége, és hogy nem tanult egyéb manuális módszert.

Képes volt megoldani az emberek legkülönbözőbb egészségi problémáit és a kezeléseiért keresték is őt az ország minden részéről. Egy 1974-es 27 héten át tartó Viktória állambeli kormány felmérés szerint, természetgyógyászati területen az egész országban neki volt a legtöbb kliense. Tom Bowen ezidőtájt rendszeresen napi 60 klienst kezelt 6 órás klinikai idejében, amihez még hozzájöttek házi látogatásai és állatokon végzett kezelései is. Ezzel becsült adatként kb. 13000 pácienst látott el egy év alatt úgy, hogy átlagban mindössze 3-szor kezelte őket. Mindezt 88%-os sikerrel!

Alkalmazási terület

A Bowen Technika új fogalom a test kezelését illetően, nem származtatható más módszerekből, nem is hasonló semmilyen más fizikális terápiához. Egyszerűsége és könnyű alkalmazása révén igen jó szolgálatot tesz nagyon érzékeny és súlyos állapotok kezelésében, pl. operációk utáni rehabilitácó vagy mozgáskorlátozottság esetében.

Ez a technika nemcsak belgyógyászati, orthopédikus, sebészeti és idegrendszeri problémák körében, de akár pszichoszomatikus panaszok esetén, a terhes- és csecsemőgondozásban, illetve a szülészet területén egyaránt eredményesen alkalmazható. Az Angol Szülészek Társasága elismeri a Bowen technikát és brillánsnak tartja újszülöttek számára.

A Bowen Technika egy igazi klinikai munkaeszköz, ami  kizárólagos illetve kiegészítő módszerként is sikerrel alkalmazható más gyógyászati kezelések mellett. Rengeteg egészségügyi, orvosi, ápolói tevékenységgel foglalkozó szakember, például fizioterapeuták, gyógytornászok, masszőrök, kiropraktorok, kórházi nővérek, szülészek és bábaasszonyok, homeopaták, orvosok és fogorvosok sajátították el, és alkalmazzák ezt a technikát tevékenységük kiegészítéseként.

A Bowen Technika egy igazi klinikai munkaeszköz.

A Bowtech fájdalommentes, lágy kötőszöveti fogásokra épülő, erőteljes manipulációk nélküli módszer, amelynél sok más manuális terápiával ellentétben az alkalmazó nem erőlteti rá akaratát a kezelt személyre, ezért a sérülésveszély gyakorlatilag nulla.

A Bowtech alkalmas bárki kezelésére, a újszülöttektől kezdve a gyermekeken, várandós mamákon, az élsportolókon át az öregekig az akut és krónikus betegekig.

A kezelések eredményeként:

 • Az elmozdult csontok pozíciója rendszerint magától helyreáll – annak ellenére, hogy egyáltalán nem használunk izület- vagy csontmanipulációt, mint pl. kiropraktika esetében.
 • Megszünteti az izmok feszültségeit, és helyreállítja a normális nyirokkeringést – annak ellenére, hogy az izmokat nem gyúrjuk össze, mint a masszázsban.
 • A meridiánok azonnali javulást mutatnak – annak ellenére, hogy a munka fókusza nem az energiarendszeren van, és nem hasonlít sem az akupuntúrához sem az akupresszúrához.
 • Gyakoriak a pszichikai változások – annak ellenére, hogy nem szükséges érzelmi válaszokat kiváltani, mint az elme-test terápiákban. A feszültség nem csupán testi, hanem lelki síkon is oldódik.

A szünetekről

A Bowen Technika karakteres jellemzője, hogy a mozdulat szekvenciák között hosszabb-rövidebb szüneteket tartunk. Egy Bowen fogás után az ingert az izmok proprioceptorain és az érzőideg útján a központi idegrendszer regisztrálja, és az agy különböző területeit aktiválva a motorikus pályán visszafelé egy visszacsatoló hurkot hoz létre az agy és a kezelt terület között. Ebben a folyamatban a központi idegrendszer úgymond összehasonlítja a bejövő adatot a test eredeti feszültségmintáinak tervével. Az inger integrációs ideje változó. Az átlagos normálisnak tekintett egy-két perctől félóráig, de különleges esetekben akár ennél tovább is eltarthat, ez a kezelt személy testi állapotától függ. Ennek az idegi visszahurkolásnak a tiszteletben tartása alapvetően fontos, mert ez teszi lehetővé a testnek, hogy saját természetes egyensúlyát visszaállítsa.

A bowennel nem kórképekre, hanem az egész emberre fókuszálunk.

A szünetek közbeiktatása lehetővé teszi az alkalmazó számára, hogy praktikusan 2-4 embert szimultán, de személyre szabottan kezelhessen. A fogás sorozatok az idegrendszer paraszimpatikus dominanciáját mozdítják elő, azaz mély ellazuláshoz vezetnek. A szövetekben ennek a folyamatnak a következményeként globális változások mennek végbe.

Tom Bowen ezeket képes volt érzékelni, így felfedezve, hogy a test a stimulációkat a szervezeten belüli kapcsolatok útján önmaga gyógyítására használja fel. Filozófiája szerint a test saját maga legjobb doktora. A bowennel nem kórképekre, hanem az egész emberre fókuszálunk. Nem kezelünk betegségeket, hanem feszültségállapotokat közömbösítünk a testben. „A kevesebb több” mottónk a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél nagyobb a probléma, annál kevesebb fogást alkalmazunk. A Bowen Technika kiválóan alkalmas egyszerűen ellazulásra és feltöltődésre, de ugyanolyan jól alkalmazható akut és akár hosszú évek óta fennálló krónikus állapotok esetén is.

A Bowen nem „csoda-módszer”, hanem az emberi test fiziológiai folyamatainak, alapvető anatómiai törvényszerűségeinek forradalmian újszerű szemléletmódján alapuló, minimalista technika.

Hogyan működik a Bowen Technika?

A Bowen mozdulatok a következő mechanizmusokat aktiválják, hogy visszaállítsák/helyreállítsák a test öngyógyító folyamatait.

Strech reflex
A legtöbb mozdulat izmok eredési/tapadási helyén illetve az izom hasánál történik ahol az izomorsók helyezkednek el. Az izomorsók informálják az Idegrendszert az izomszövet feszültségéről-feszességéről, nyúltságáról. Ezek a receptorok a „challenge” (nyújtás) és az azt követő „rolling”, ((át)gördülő) mozdulat által stimuláltak. Izomfájdalom, illetve spazmus (görcs) esetén (amikor az izom egy ingerburokban van) megtörhető ez a helytelen körforgás az idegrendszer által fogadott stimulus megváltoztatásával.
Izületi proprioceptorok (Golgi receptorok)
Minden Bowen mozdulat, ami egy izület körül-környékén van direkt hatással van az izületi burokra, és az izületi szalagokra, amelyek proprioreceptorokkal gazdagon be vannak idegezve. Itt ismét az Idegrendszer fogadja a stimulust és visszahatásként, normalizálja az izületi működést, erőteljes manipuláció alkalmazása és igénye nélkül.
Fascia
fasciaMinden Bowen mozdulat a felületi kötőszövet szintjén történik, és kihatással van a kötőszövet-ideg viszonyára, illetve izmot vagy ínszalagot mobilizál. A fascia központi szerepet játszik az izom koordinációban, a testtartásban és mindenhol a szervezet strukturális és funkcionális egységének/épségének a megőrzésében. Sérülés esetén mindezek a funkciók negatívan befolyásoltak. Egy sérülést követően a fascia merevebbé válik, összehúzódik, megcsavarodik, dehidrál (víztartalma csökken) dehidratálódik. Egy, a Bowen kezelést követően gyakran megfigyelhető jelenség, hogy az adhéziók (letapadások, összenövések) fellazulnak, hegesedések (a szövetekben) meglágyulnak, enyhülnek illetve, hogy a testtartás és mozgékonyság megjavul, kemény rántás, nyomás, csavarás, illetve nyújtás alkalmazása nélkül.
Szegmentális visceroszomatikus spinalis reflexek
Ezen reflexeknek a stimulálását a legtöbb alapkezelés tartalmazza a bőr, izmok, inak kezelése által.
Vegetatív Idegrendszer
A Bowen talán legalapvetőbb és legfontosabb hatása, amit a Vegetatív Idegrendszerre fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. Az Autonóm Idegrendszer ellenőrzi a testfunkciók több mint 80%-át , és nagyon érzékeny külső stresszhatásokra.

Napjainkban a legtöbb ember a folyamatos stressz és a szimpatikus idegrendszer túlingerlésének állapotában él.

Gyógyulási folyamatok akkor kezdődnek, amikor az Autonóm Idegrendszer paraszimpatikus módba vált át. A technika láthatóan katalizálja ezt a folyamatot. A kezelések alatt megfigyelhető, hogy egyesek igen gyorsan álomba merülnek, illetve mélyen ellazult állapotba kerülnek és perisztaltikus mozgás tapasztalható. Ez mutatja az átmenetet a paraszimpatikus dominancia felé egy mélyebb szinten történő stressz oldódás kíséretében. Ez talán a magyarázat arra, hogy néhány Bowen kezelés gyakran reaktiválja a felépülési folyamatot, ami a traumából való gyógyulás, betegség vagy operáció után elakadt.
Trigger pontok
A Bowen mozdulatok átfedésben vannak ismert trigger pontokkal is. A  kezelés folyamán a pontokat Bowen mozdulattal érintve, a fájdalom csökkenését, izületi mozgathatóság és izom koordináció megjavulását tapasztalhatjuk.
Akupunktúrás pontok és meridiánok
A legtöbb mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal és néhány tulajdonképpen egy mozdulattal keresztül halad 2-3 meridiánon. Akupunktúra gyógyászok ezzel magyarázzák a Bowen technika erős energetizáló és belső szervi hatásait.
Neurolymphatikus pontok, lymphatikus keringés
A Bowen mozdulatok fedésben vannak neurolymphatikus reflex pontok helyével amik a lymphatikus rendszert szabályozzák.

Javallatok

A Bowtech könnyen alkalmazható fizikai és pszihoszomatikus problémák széles spektrumában és rendkívül hatékony többek között a következő tüneteknél:

 • bármilyen mozgásszervi probléma, sportsérülések, isiász, teniszkönyök, kéztő alagút szindróma, merev váll.
 • derék és hátfájdalmak, boka-, térd-, és csípőpanaszok. Különböző lábdeformitások: bütyök, kalápácsujj, lúdtalp
 • fejfájás és migrén, allergia, illetve asztma
 • alvászavarok, veseproblémák, emésztési- és gyomorproblémák,
 • menstruációs-, fogamzási- és termékenységi problémák, valamint a terhes- és kismamagondozásban,
 • csecsemőknél kiváló születési traumák oldására, szopási nehézségek, hasfájósság kezelésére.
 • kisgyermekeknél különböző mozgáskoordinációs és viselkedés zavarok, beszédfejlődési nehézségek, ágybavizelés, tanulási problémák és növekedési fájdalom enyhítésére.
 • felnőtteknél stressztűrő képesség erősítésére, kiégettség/krónikus fáradság, levertség enyhítésére.

A Bowtech kiválóan alkalmazható kizárólagos és kiegészítő kezelésként is.  Ajánljott akut és krónikus állapotok kezelésére és megoldására, illetve az életminőség javítására, életkortól függetlenül.

forrás: bowen.hu.

Jelen oldal üzemeltetője a jogvédett tartalmakat, ezen belül, de nem kizárólagosan a Bowen® és a Bowtech® logót és megjelölést a BTAA, és a BTAE, illetve ezen szervezetek magyarországi képviselőjének engedélyével használja.