ofibowen

Kinesio-Tape és más módszerek

Kinesio-taping

A kinesio tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer. Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet vele elérni.

A kinesio tape Dr. Kenzo Kase, japán kiropraktőr és orvos által, az 1970-es években kifejlesztett, az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas ragasztószalag. A módszer alapötlete Dr. Kenzo Kase kórházi tapasztalataiból származik,aki páciensei számára egy új, az alapterápiát kiegészítő módszert keresett. Többéves kutatómunka és tesztelés után jött létre a kineziológiai szalag alkalmazási módszere a kinesio-taping.

kinesio tape

Mi is az a kineziológiai szalag?

A kineziológiai szalag, rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható tapasz, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető.

kinesio tape box A szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, vastagsága is nagyjából a bőr epidermális rétegével azonos, így a tapasz súlya nem okoz “felesleges” ingert. Nyújthatósága szintén megegyezik az emberi bőr nyújthatóságával, emiatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban. 100%-ban pamutszálakból készül, bőrbarát, légáteresztő. Nem tartalmaz hatóanyagot, a bőr számára semleges hatású, ragasztóanyaguk akril. Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós.

Hogyan hat?

A felhelyezett tapasz megváltoztatja a felületi propriocepciót, amelynek hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti  a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul.

kinesio tape előtte utána

Milyen panaszokra jó?

  • Akut és krónikus izom és izületi sérülések,
  • Duzzanatok, ödémák,
  • Részleges és teljes ficamok, szakadások (szakorvosi ellátás után, rehabilitációként),
  • Kopások, húzódások, izomgörcsök, zúzódások, rándulások,
  • Hegek, véraláfutások
  • Helytelen testtartásból adódó problémák, pl előreeső vállak, gerincferdülés,
  • Különböző végtag korrekciók, pl. kifelé, vagy befelé álló lábfejek, kisgyerekeknél lábujjhegyen járás, elcsavarodott kéz vagy lábujjak, bütyök, lúdtalp.

szöveg és képek forrása: Oriolus-Med.

Shiatsu

shiatsu drawing A shiatsu az akupresszúrás masszázs Japánban kialakult változata. A shiatsu japán szó, jelentése ujjnyomás (shi=ujj, atsu=nyomás), minthogy alkalmazásában leggyakrabban az ujjnyomást használjuk, hasonlóan az akupresszúrához.

Egy holisztikus szemléletű masszázs terápia, melynek gyökerei a tradicionális Kínai gyógyászatba nyúlnak vissza, de egyben szintézise számos más testtudatos munkának. A shiatsu elsősorban az energia csatornákkal, a meridiánokkal dolgozik. Segít megteremteni és fenntartani testünk energiakeringésének harmóniáját, ezáltal egészségünk megtartásának, különböző fájdalmaink, betegségeink gyógyításának hatékony eszköze. Jól alkalmazható a betegségek megelőzésére, hiszen ezek általában előbb megmutatkoznak mint a tünetek, energetikai hiány vagy többlet formájában.

stacked pebbles

Ideális esetben a shiatsu legmegfelelőbb alkalmazása nem a betegségek gyógyítása, hanem a test egészségének, vitalitásának, és ellenálló-képességének megszerzése, a belső szervek erősítése és annak megakadályozása, hogy az energiaáramlás megrekedjen.

A shiatsu kiváló a stressz csökkentésére, de alkalmas mozgásszervi panaszok kezelésére, belső szervi problémákra, az idegrendszer kiegyensúlyozására, de elsődleges célja - amint ez a távol-keleti gyógymódokra általában igaz - a jó közérzet, az egészség fenntartása.

Csikung

A csikung az életerő, a belső energia művelése. A hagyományos kínai gyógyászat legősibb eleme ( Qi - "csi" = mindenség építőeleme, életerő, energia; Gong - "Kung" = munka, erőkifejtés, művelés). Célja a test és lélek energiáinak harmonizálása az egészség megőrzése, a hosszabb élet, a szellemi fejlődés vagy nagyobb teljesítmény érdekében.

A csikung több ezer éves történelme során, több ezer válfaja fejlődött ki. Ám mindben közös a test meridián-rendszerének, a jin-jang elvnek, valamint az öt elem tanának az ismerete és gyakorlati használata.

shiatsu drawingA csikung az ősi kínai kultúra egyik olyan kincse, amely nem vesztette el létjogosultságát a modern technikai fejlődés közepette. Sőt, még nagyobb szükség van rá, mint valaha. Segít megőrizni lelki egyensúlyunkat, megtalálnunk azokat a mélyebb értékeket, amelyek életünket teljessé teszik.

A csit fordítják levegőnek, légzésnek, fuvallatnak is. Ez igaz is, hiszen csi, levegő, légzés nélkül nincs élet, legalábbis emberi élet. De az a csi, amiről a legtöbb csikung beszél, ennél több. Azt az életerőt nevezik így, amely megtalálható mindenhol és mindenben, a földben, a levegőben, a vízben, a fák leveleiben. A születéskor kapott csit pazaroljuk el életünk során a negatív érzelmekkel, a helytelen életmóddal, a rossz táplálkozással. És ezt igyekszünk pótolni szellemi fejlődéssel, a megfelelő életvitellel, a lelki békével, a csikung különleges gyakorlataival.

pebble in sand

A nyugati világban a csikung gyakorlásának legelterjedtebb célja az egészség megőrzése, helyreállítása. A testünkben, az energiacsatornákban keringő energia elakadása, blokádja a test egy részén túlterheli az energiarendszerünket, míg más testtájékon energiahiányt eredményez, ezzel megteremti a betegség lehetőségét. Ezeknek a blokádoknak a kialakulását sok tényező okozhatja. A leggyakoribb okok: az elkényelmesedett életstílus, az irodai munka, a rossz táplálkozás, a helytelen életvitel, a rossz testtartás, vagy a stressz által kiváltott tartós izomfeszültség. Mindezek nem stimulálják kellőképpen az energia áramlását, és nem biztosítják a csi növelésének lehetőségét.

A csikungot gyakorolva elérhetjük testünk, gondolataink és érzelmeink teljes harmóniáját, így egy energiával telt, egészségesebb élethez vezethet.

A csikung tehát az emberi test, a lélek, a szellem és az energia ápolásának egy ősi kínai módszere, ami elősegíti az egészség-megőrzést a gyógyulást és a hosszú életet.

Jelen oldal üzemeltetője a jogvédett tartalmakat, ezen belül, de nem kizárólagosan a Bowen® és a Bowtech® logót és megjelölést a BTAA, és a BTAE, illetve ezen szervezetek magyarországi képviselőjének engedélyével használja.